
  

LIQUOR CONTROL DIVISION 
Frequently Asked Questions 

 
Catering Tailgate Parties 

 
 

Q.  What is catering? 
 
 A.  An all-beverages licensee or a beer or beer and wine licensee may obtain a 
catering endorsement with the payment of an annual fee.  A catering endorsement 
allows a licensee to sell and serve alcoholic beverages at a special event. 
 
Q.  What is a special event? 
 
 A.  A special event is a short, infrequent, out of the ordinary occurrence, such 
as a fair, wedding reception, or sporting contest. 
 
Q.  Who can cater a special event? 
 
 A. A beer, beer and wine licensee, or an all-beverage licensee who has been 
granted a catering endorsement may cater a special event upon premises not 
otherwise licensed for the sale of alcoholic beverages in which the licensee is not the 
sponsor.  Only the licensee or the licensee’s employees, or agents are authorized to sell 
and serve alcoholic beverages at the event. 
 
Q.  Where and when can a licensee cater a special event? 
 
 A.  A licensee who holds a catering endorsement can cater an event within 100 
miles of their regular place of business.  A licensee cannot cater an event in which the 
licensee is a sponsor.  The sale, service, and consumption of alcoholic beverages must 
be confined to the specified premises or designated enclosure described in the notice 
given to local law enforcement. 
 
Q.  Are there other requirements a licensee must follow before catering an event? 
 
 A.  Yes.  A licensee must notify the local law enforcement agency that has 
jurisdiction over the premises that the catered event is to be held.  A fee of $35.00 is to 
be paid to the appropriate law enforcement agency.  In addition, the licensee must 

have a written contract with the individual or entity that is sponsoring the event. 
 
Q.  Can a licensee give the proceeds from the sale of alcoholic beverages to the sponsor 
of the special event? 
 
 A.  The proceeds from the event may be shared with the sponsor of the event if 
the sponsor is the state of Montana, a political subdivision of the state, or a qualified 
nonprofit entity in section 501 (c) of the Internal Revenue Code. 



  

 
Q.  Can a catering endorsement be used at a tailgate party for a football game? 
 
 A.  Yes.  If the license follows the criteria outlined above.  A licensee may not 
sell or give away alcoholic beverages without a written contract with the individual or 
entity sponsoring the tailgate party.  Alcoholic beverages may not be sold or given to 
members of the general public.  Alcoholic beverages may be provided to guests or 
patrons of the special event. 
 
Q.  Can a licensee sell tokens at the bar that can be exchanged at the tailgate party? 
 
 A.  No, all sales and service of alcoholic beverages must occur within the 
enclosure where the event is being held. The licensee may not attempt to extend his 
premises by selling tokens to be exchanged for alcoholic beverages to be consumed at 
the tailgate party. The licensee may not sell or give away alcoholic beverages to anyone 
other than the members of the private party hosting the event.  
 
Q.  Are there any other requirements for using a catering endorsement? 
 
 A.  Every licensee granted a catering endorsement must, on or before the 15th 
day of each month, report, in writing or electronically through Taxpayer Access Point 
(TAP), to the department, the events the licensee catered in the previous month. The 
report shall include the date, time and place of the catered event. 
 
Q.  Is there any other way to sell or give away alcoholic beverages at a tailgate party? 
 
 A.  A private citizen or group may provide alcoholic beverages to others free of 
charge.  It is unlawful to sell alcohol without a catering endorsement or a special 
permit. 
 
 


